Moet ik mijn startup idee geheim houden – of niet?

Moet ik mijn startup idee geheim houden – of niet?

Misschien herken je dit wel: je hebt een baanbrekend idee dat de markt compleet kan veranderen. Tegelijkertijd ben je bang dat anderen ermee aan de haal gaan. Of je denkt dat anderen het een belachelijk idee vinden en er niet in geloven.

Veel ondernemers in spé vragen zich daarom af: “Moet ik mijn startup idee geheim houden – of niet?”

Het antwoord is: Nee

Het geheim houden van je idee is niet goed. Sterker nog: door het voor jezelf te houden, zal je dat idee nooit realiseren.

Waarom zou je jouw startup idee geheim houden?

Wees gerust, jouw idee wordt niet zomaar gestolen door anderen. Simpelweg omdat de meeste mensen niet willen stelen van anderen. Niet alleen omdat het diefstal is, maar ook omdat ze er niets mee kunnen. Want aan een goed idee heb je bar weinig – het moet ook uitgevoerd worden.

Natuurlijk, er zijn vast mensen en bedrijven die in theorie iets met jouw startup idee kunnen doen. Maar ze zijn vaak druk genoeg met lopende projecten. De kans is dus klein dat ze per direct hun agenda’s leeg maken en risico’s nemen door jouw startup idee verder te ontwikkelen.

De belangrijkste reden om jouw startup idee te delen

Door je startup idee te delen, krijg je veel kansen om je idee ook écht te realiseren:

  • De kans om in contact te komen met potentiële klanten.
  • De kans om in contact te komen met potentiële investeerders.
  • De kans om in contact te komen met potentiële partners.
  • De kans om in contact te komen met potentiële medewerkers.
  • De kans om in contact te komen met relevante mediaplatforms.

Maar de belangrijkste reden om jouw startup idee te delen? Dat is feedback. Want door feedback worden goede ideeën nog beter. Dat zorgt ervoor dat jouw idee succesvol wordt.

Wat je wél moet doen met jouw startup idee

Stel jezelf kwetsbaar op. Negeer je ego en deel je idee met anderen. Omarm de kritiek, leer ervan en verbeter je idee.

Bij Launchlab geloven we hier heilig in. Daarom organiseren we iedere maand een ‘Pitch & Go’, een moment waarop ondernemers het podium pakken om feedback te krijgen op hun idee of product.

Uit ervaring weet ik dat dit spannend en confronterend kan zijn. Maar het is vooral een razendsnelle manier om je idee te testen en te verbeteren, zodat dit een succes wordt. En daar gaat het uiteindelijk om!

Afbeelding: Pixabay

By | 2017-03-08T10:48:20+00:00 maart 15th, 2017|

About the Author:

Jos Veldwijk is een ondernemer die gedreven wordt door marketing en innovatie. Zijn missie: het versnellen van groei door slim gebruik van online marketing. Dat doet hij als adviseur, trainer, coach en spreker. Sinds 2016 is hij als bestuurslid betrokken bij Launchlab, de techstart community voor de regio Zwolle. Als marketingadviseur helpt hij technologische startups bij de lancering van nieuwe concepten.

Leave A Comment