[Infographic] De mogelijkheden voor Smart Cities dankzij het ‘Internet of Things’

[Infographic] De mogelijkheden voor Smart Cities dankzij het ‘Internet of Things’

Als we in de toekomst kijken, weten we één ding zeker: steden worden slimmer en slimmer. Steeds meer steden gebruiken nieuwe technologieën die het dagelijks leven in de stad verbeteren. Er is dan ook een duidelijke trend waarbij slimme apparaten en relevante data worden gebruikt om de kwaliteit van leven te verbeteren. Het bewust inzetten hiervan om de leefomgeving te verbeteren wordt ook wel “Smart Cities” genoemd. Dit hebben we met name te danken aan het ‘Internet of Things’ (IoT) – waarbij allerlei “Smart” apparaten onderling gegevens met elkaar uitwisselen.

Meer samenwerking tussen startups, bedrijven en overheden 

Het Internet of Things vormt een onstuitbare trend. Dit brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. In plaats van afwachten ben ik groot voorstander van hier pro-actief mee om te gaan. Sterker nog: het is mijn overtuiging dat we nieuwe innovatieve toepassingen zelf kunnen bedenken en ontwikkelen. Dit vraagt om creatief denken, lef en veel experimenteren. Bij Launchlab werken overheden, bestaande bedrijven en nieuwe startups samen om deze uitdagingen aan te gaan en dit proces te versnellen. In 2016 hebben we hierin veel geëxperimenteerd en geleerd wat goed werkt. De IoT Hackathon die wij in november 2016 hebben georganiseerd, is hiervan een goed voorbeeld.

Hanzeland in Zwolle als broedplaats voor Smart City oplossingen 

Ik ben er 100% van overtuigd dat tech startups een leidende rol gaan spelen in deze trend. Dit kan een boost geven aan gebiedsontwikkelingen in de stad. Zo ontwikkelt Hanzeland in Zwolle zich op dit moment als potentieel testgebied voor Smart City oplossingen. Vanuit Launchlab werken we daarom met sterke partners uit het bedrijfsleven, onderwijs en andere startup hubs om de juiste startups te vinden, de perfecte ondersteuning te geven en ideeën te valideren, ontwikkelen en vermarkten.

Toepassingen van IoT in Smart Cities

Onderstaande Infograhic laat zien dat de opkomst van Internet of Things leidt tot nieuwe kansen voor overheden en het bedrijfsleven:

 • Slimme woningen
 • Administratieve processen
 • Publieke veiligheid
 • Watervoorzieningen
 • Transport & logistiek
 • Gezondheid
 • Energie
 • Afval

Infographic: IoT Toepassingen in Smart Cities

Infographic IoT Smart Cities

Infographic: Safran Identity & Security

By | 2017-03-02T20:59:21+00:00 februari 16th, 2017|

About the Author:

Henk is oprichter van stichting Launchlab en eigenaar van Greenbricks, een startup gericht op het energieneutraal maken van bestaand vastgoed. Met GreenBricks werd Henk winnaar van Startup Weekend Utrecht 2014 en finalist van Startup Bootcamp Amsterdam - Smart City Program 2015. Daarnaast is Henk actief als spreker, consultant en startup mentor.

One Comment

 1. Godelieve Wijffels 17 februari 2017 at 22:53 - Reply

  Zeer inspirerend. Volgende week weer betrokken bij Smart Zwolle. Zie dat IoT veel kan betekenen voor een aantrekkelijke stad. We praten verder😄

Leave A Comment