Smart Cities: Hoe kan satelliettechnologie de leefbaarheid in steden verbeteren?

Smart Cities: Hoe kan satelliettechnologie de leefbaarheid in steden verbeteren?

leefbaarheid in steden

Op 24 juni organiseert Launchlab een Smart Building Hackathon en ESA BIC Noordwijk is één van de sponsors. Dat lijkt vreemd, want bij de naam ‘ESA’ denk je vooral aan ruimtevaart en niet aan Smart Cities.

Wat heeft ruimtevaart technologie nou te maken met Smart Cities – en vooral: Hoe kan satelliettechnologie de leefbaarheid in steden verbeteren?

Het leek mij de hoogste tijd voor een interview met Janny Ramakers, werkzaam bij het ESA Business Incubator Center in Noordwijk:

Wat doet ESA BIC Noordwijk, waarom en hoe?

SBIC Noordwijk is het Space Business Innovation Centre. Eén van de programma’s die we aanbieden is het ESA Business Incubation Centre (ESA BIC), een incubatietraject voor startende ondernemers en innovatieve bedrijven die ruimtevaarttechnologie of –data willen inzetten voor aardse toepassingen. Om te helpen dergelijke ideeën te vermarkten, biedt ESA BIC toegang tot faciliteiten, financiële ondersteuning, technische & business support en meer.

Waarom vinden jullie dit zo belangrijk?

Sommige uitvindingen uit de ruimtevaart zijn zo succesvol toegepast op aarde, dat ze nu al niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijks leven. Denk daarbij aan satellietnavigatie, live televisie of de toepassing van zonnepanelen op industriële schaal. Omdat de ruimtevaart onze maatschappij nog veel meer te bieden heeft, bijvoorbeeld op het gebied van aardobservatie, is ESA BIC in het leven geroepen.

Wat is jullie relatie met ESNC en de challenge over satelliettechnologie?

SBIC promoot namens het Netherlands Space Office en ESA twee Europese competities in Nederland: de European Satellite Navigation Competition (ESNC) en de Copernicus Masters. Beide challenges zijn ideeëncompetities. Deelnemers worden uitgedaagd om een businesspropositie te bedenken die gebruikmaakt van satellietnavigatie (ESNC) of aardobservatie (Copernicus).

De winnaar krijgt niet alleen een cash prijs, maar ontvangt ook drie maanden ondersteuning om zijn idee uit te werken tot een daadwerkelijk businessplan. Daarnaast mogen ze hun prijs in ontvangst gaan nemen tijdens de Satellite Masters Conference in Tallinn, Estland.

Wat zijn jullie ervaringen met toepassingen van satelliettechnologie?

De competities van ESA zijn een uitstekende eerste stap om na te denken over ruimtevaarttechnologie en om ideeën voor aardse toepassingen te valideren. Meerdere winnaars hebben dan ook de volgende stap gezet en zitten nu in ons incubatieprogramma.

JOHAN Sports won in 2013 een van de “special prizes” voor hun idee om sporters te tracken om zo teamprestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Het bedrijf levert inmiddels diensten aan verschillende Nederlandse voetbalclubs en tekende afgelopen maand een deal met de Amerikaanse voetballiga CSLUSA.

Een recente winnaar van de Copernicus Masters in de categorie Environment, Energy & Health is het Nederlandse Viridian Raven. Ook dit bedrijf is sinds 2016 ESA BIC incubatee en gebruikt satellietdata om insectenplagen in oerbossen te spotten.

Hoe kan satelliettechnologie bijdragen de leefbaarheid in steden?

De smart city is een geïnformeerde stad. Want de satellieten die de aarde omringen, leveren een fantastische hoeveelheid data. Sommige functionaliteiten, zoals GPS en Google Maps, zijn welbekend en worden veelvuldig gebruikt.

Maar er is nog een berg aan real-time, hoge kwaliteit data over luchtkwaliteit, temperatuur of zeestromingen uit Europese ruimtevaartprojecten zoals Copernicus, die wachten op een slimme toepassing.

Diverse aardse toepassingen van satellietnavigatie en aardobservatie wachten alleen nog op een goede business case. Denk aan inspectie van daken of industriële complexen, het inventariseren van het aantal zonnepanelen in een wijk, of het vinden van vrije parkeerplekken.

Wil je meer weten over de toepassing van satelliettechnologie voor Smart Cities? Of ben je geïnteresseerd in andere technologieën die de leefbaarheid in steden kunnen verbeteren?

Dan is de Smart Building Hackathon waarschijnlijk erg interessant voor je. Tijdens dit event zullen we vooral inzoomen op de verbetering van bestaande gebouwen.

By | 2017-05-24T23:52:29+00:00 mei 22nd, 2017|

About the Author:

Jos Veldwijk is een ondernemer die gedreven wordt door marketing en innovatie. Zijn missie: het versnellen van groei door slim gebruik van online marketing. Dat doet hij als adviseur, trainer, coach en spreker. Sinds 2016 is hij als bestuurslid betrokken bij Launchlab, de techstart community voor de regio Zwolle. Als marketingadviseur helpt hij technologische startups bij de lancering van nieuwe concepten.

Leave A Comment