5 Smart City voorbeelden die laten zien waarom steden steeds slimmer worden

5 Smart City voorbeelden die laten zien waarom steden steeds slimmer worden

Het Internet of Things (IoT) ontwikkelt zich steeds verder en legt daarmee de basis voor Smart Cities. In deze slimme steden staan tienduizenden sensoren en apparaten met elkaar in verbinding om het dagelijks leven te verbeteren.

In deze blog staan 5 Smart City voorbeelden van steden die voorop lopen in deze ontwikkeling.

#1 Singapore

Singapore is al sinds 2014 bezig om de stad slimmer te maken. Niet alleen in de hoofdstad, maar op het hele eiland wordt gebruik gemaakt van sensoren en camera´s om verkeer en vervuiling te meten.

Op dit moment kunnen ze al zien of er mensen roken in gebieden waar een rookverbod geldt. Ook is precies te zien of de stad onnodig wordt vervuild door afval wat op straat wordt gegooid. Dit is nog maar het topje van de ijsberg volgens de Wall Street Journal.

Naast investeringen in sensoren, speciale verkeerslichten, breedbandverbindingen en oplossingen voor parkeerproblemen, wordt ook een 3D-model van de stad gebouwd. Op deze manier kunnen architecten en stadsplanners testen waar problemen liggen in het geval van een noodtoestand.

#2 Barcelona

Het tweede Smart City voorbeeld is Barcelona. De Spaanse hoofdstad is druk bezig met het plaatsen van slimme verkeerslichten, ´Smart Parking´ technologie en sensoren om vervuiling en lawaai te meten. Stadsplanners zijn bezig met het oplossen van verkeersproblemen door gebruik te maken van de camera´s en sensoren die in de stad aanwezig zijn.

Verwacht wordt dat de verkeersdrukte aanzienlijk af gaat nemen. Ook zijn ze druk bezig met het uitbreiden van het gratis Wifi-netwerk in openbare ruimtes. Kortom: er wordt optimaal gebruik gemaakt van het Internet of Things.

#3 Londen

Zoals veel Europese steden is Londen nooit ontworpen voor auto´s. De verkeersproblemen proberen ze al een tijd lang op te lossen door de inzet van technologie. De data die wordt verkregen uit hun Smart City initiatief is vrij toegankelijk. Hierdoor kunnen mensen zelf aan de slag met de data.

Er wordt veel geïnvesteerd in infrastructuur, maar op andere gebieden laat Londen kansen liggen. Zoals het slimmer maken van het energieverbruik. Toch kunnen andere steden met dezelfde problemen veel leren van Londen en de manier waarop technologie wordt ingezet.

#4 San Francisco

San Francisco is een snel groeiende stad en een hotspot voor startups. Maar de enorme groei brengt ook veel problemen met zich mee. Sinds 2011 wordt er in de stad gebruik gemaakt van sensoren zodat gezien kan worden waar nog een parkeerplaats vrij is. De grootste uitdaging voor San Francisco is het oplossen van de vele verkeersproblemen met behulp van technologie.

#5 Oslo

Van alle Smart City voorbeelden is Oslo wel het mooiste voorbeeld. Zo wil de stad in 2020 de uitstoot van schadelijke gassen hebben verminderd met 50% en in 2030 wil de stad 95% klimaatneutraal zijn. Dit willen ze bereiken door de inzet van technologie.  Ze hebben bijvoorbeeld slimme lantaarnpalen geïnstalleerd. Hiermee is het verbruik van energie met bijna twee derde teruggebracht.

Oslo richt zich niet alleen op duurzaamheid, maar ook op infrastructuur. Er zijn apps beschikbaar waarmee gekeken kan worden waar er een vrije parkeerplaats is, daarnaast maken ze gebruik van nummerplaatherkenning om het verkeer in kaart te brengen. Als ‘Smart Oslo‘ is het één van de steden die hard op weg is een echte Smart City te worden.

Door deze Smart City voorbeelden krijg je misschien de indruk dat er dichtbij huis weinig gebeurt, maar niets is minder waar. Zo is ook de gemeente Zwolle bezig om de stad te verbeteren met behulp van smart data en won het vorig jaar de prijs van ‘slimste binnenstad‘ in Nederland.

Het is wel duidelijk dat de ontwikkeling naar Smart City geen duidelijk eindpunt heeft. Welke toepassing zou jij het liefste zien in jouw stad? We zijn benieuwd naar je reactie!

By | 2017-05-09T22:39:47+00:00 mei 8th, 2017|

About the Author:

Als redacteur bij Launchlab ben ik medeverantwoordelijk voor de online communicatie binnen en buiten de community. Ik studeer Communicatie en richt me op online communicatie en online content. Na een bezoek aan Launchlab ben ik erg enthousiast geworden over de startup scene en de technologie die onze samenleving veranderen. In mijn vrije tijd verzamel ik lp´s, maak ik muziek en heb ik een kleine obsessie voor alles wat met fotografie en film te maken heeft.

One Comment

  1. Arjan 10 mei 2017 at 14:06 - Reply

    Leuk artikeltje!
    Wellicht niet een overheidstaak, maar wat ik leuk zou vinden is zien waar nog een tafeltje in een restaurant vrij is. Het kan behoorlijk frustrerend zijn om op vrijdagavond over de melkmarkt te lopen en bij alle leuke restaurantjes te horen krijgen dat ze vol zitten.

Leave A Comment