Een blik in de toekomst: 8 Slimme Virtual Reality toepassingen in verschillende sectoren

Een blik in de toekomst: 8 Slimme Virtual Reality toepassingen in verschillende sectoren

De toekomst van virtual reality (VR) ziet er goed uit: de markt groeit en ook de Zwolse startup VR-Innovations wil met deze technologie de bouwwereld veroveren. Maar in welke sectoren kan virtual reality nog meer worden toegepast? Hieronder staan acht slimme virtual reality toepassingen die we steeds meer gaan zien.

1. Reizen

Iedereen wil natuurlijk wel op een safari in Afrika, maar vaak is hier het geld (of tijd) niet voor. VR kan een goed alternatief zijn, zet een bril op en reis af naar de andere kant van de wereld. Discovery Channel speelt hier al op in met Discovery VR.

2. Film & Entertainment

Misschien wel de meest voor de hand liggende toepassing is het kijken van films in VR. Het zal dan ook niet lang duren voordat films beschikbaar zijn in 2D, 3D én VR. Het zal zeker voor een groot deel bijdragen aan de populariteit van deze technologie. Hieronder een voorbeeld van hoe VR al is ingezet in de filmindustrie:

3. Journalistiek

Bij journalistiek gaat het altijd om het perspectief en de beleving. Nu gebeurt dat aan de hand van de invalshoek van journalisten die schrijven en vertellen over wat er gebeurt. The New York Times zorgt ervoor dat je er ook echt zelf bij kunt zijn, en vanuit je eigen referentiekader wereldnieuws tot je kunt nemen. Binnenkort kijken we niet alleen naar een Tweede Kamerdebat, maar zijn we er zelf bij.

4. Bouwsector

De jongens van VR-Innovations  zijn de bouwsector al aan het veroveren met hun applicatie: een huis bekijken dat nog moet worden gebouwd. Zowel voor de architect als toekomstige bewoners een uitkomst wanneer je het eindresultaat kunt zien voordat er ook maar een steen is gelegd. Nog een stapje verder is het bouwen van complete nieuwe woonwijken in VR. Daarmee kunnen overheden en stadsplanners ongetwijfeld veel tijd en geld besparen.

5. Onderwijs

Het beste leer je wanneer je iets zelf meemaakt, dit geldt voor basisschoolleerlingen maar ook voor bijvoorbeeld studenten geneeskunde. De startup Unimersiv is al een samenwerking aangegaan met Oculus Rift om onderwijs te bieden in VR. Ook bijscholing en trainingen kunnen natuurlijk worden gegeven in VR.

virtual reality toepassingen

VR Startup Unimersiv

6. Retail

Online shoppen is dé uitkomst voor iedereen die weinig tijd heeft om zelf dagen in een winkelstraat te lopen. Je bestelt iets, maar kunt het vaak ook kosteloos terugsturen wanneer het niet goed staat. Oplossing om de vele retourzendingen tegen te gaan: geef klanten de mogelijkheid om kleding te passen in VR.

7. Sport

De startup STRIVR laat sporters al trainen in VR. Het voordeel is dat vooral een sporter sneller en efficiënter om leert gaan met situaties die zich op een echt sportveld voor kunnen doen:

virtual reality toepassingen

virtual reality in de sport

8. Vergaderen in VR

Nooit meer paniek dat je geen vergaderruimte beschikbaar hebt, dit kan natuurlijk ook in VR. Jij en je collega´s kunnen binnenkort met elkaar in gesprek in een virtuele ruimte. Misschien niet zo praktisch wanneer je bij elkaar om de hoek woont, maar wél wanneer je bedrijf vestigingen in meerdere landen heeft.

Welke virtual reality toepassingen zie jij – nu of in de nabije toekomst?

By | 2017-05-02T11:30:15+00:00 mei 1st, 2017|

About the Author:

Als redacteur bij Launchlab ben ik medeverantwoordelijk voor de online communicatie binnen en buiten de community. Ik studeer Communicatie en richt me op online communicatie en online content. Na een bezoek aan Launchlab ben ik erg enthousiast geworden over de startup scene en de technologie die onze samenleving veranderen. In mijn vrije tijd verzamel ik lp´s, maak ik muziek en heb ik een kleine obsessie voor alles wat met fotografie en film te maken heeft.

Leave A Comment