Zwolse startup wil bouwwereld veroveren met virtual reality

Zwolse startup wil bouwwereld veroveren met virtual reality

Zwolse startup VR-Innovations-virtual-reality

Van een schoolopdracht naar een eigen startup: vier studenten van Windesheim in Zwolle hebben een nieuwe presentatietechniek ontwikkeld voor het presenteren van bouwmodellen. Gaat deze Zwolse startup voor een revolutie zorgen in de bouwwereld?

VR-Innovations

VR-Innovations is een startup van vier IT-studenten van Windesheim in Zwolle. Afgelopen semester volgden ze de minor ´IT-Innovations´, met als doel zich een half jaar te focussen op de nieuwste IT-technieken. Door veel interesse in virtual reality hebben ze besloten een project te starten voor de opleiding bouwkunde. De uitdaging was om een nieuwe presentatietechniek te ontwikkelen voor VR Innovationshet presenteren van bouwmodellen. Het idee van de studenten: een applicatie waarmee woningen kunnen bekeken en aangepast worden in virtual reality.

Van schoolproject naar startup

Door de positieve reacties op hun project hebben ze besloten dit succes door te zetten in de vorm van een eigen startup: VR-Innovations. Ze willen zich richten op het ontwikkelen van nieuwe virtual reality applicaties, met als doelgroep de bouwsector.

Het grote voordeel van de applicaties die deze Zwolse startup maakt: een architect kan een huis bekijken nog voordat het is gebouwd. De architect laadt zijn bouwmodellen in, zet een virtual reality bril op en kan vervolgens door het huis lopen. Op deze manier is snel te zien waar aanpassingen gemaakt moeten worden in het ontwerp. Dat heeft een beter eindresultaat tot gevolg.

De applicatie is echter niet alleen waardevol voor een architect: ook de klant zal graag zijn nieuwe woning ‘van binnen’ bekijken, voordat er wordt begonnen met de bouw.

Unieke belevenis

De Zwolse startup biedt een totaal andere belevenis dan het kijken naar 2D of 3D tekeningen van een gebouw. Bij deze traditionele manieren van het presenteren van bouwmodellen wist je nooit precies hoe het huis er uiteindelijk uit kwam te zien.

De techniek van VR-Innovations geeft je het gevoel dat je door een echte woning loopt. Met de Oculus Rift en de bijbehorende Oculus Touch Controllers kun je rondlopen in het model, maar ook objecten wegfilteren. Wil de architect bijvoorbeeld het dak van het huis af voor een mooie overview? Dat kan met één druk op de knop.

Virtual reality wordt de standaard

VR-Innovations merkt dat op dit moment veel bedrijven het nog niet noodzakelijk vinden om Virtual Reality in te zetten. De toegevoegde waarde wordt weliswaar gezien, maar zolang de concurrentie er nog niks mee doet is het ‘nog niet noodzakelijk’.

Door de positieve reacties die de Zwolse startup uit de bouwsector krijgt, verwachten de student-ondernemers echter dat het omslagpunt snel wordt bereikt. Wanneer een bedrijf de mogelijkheid biedt om virtueel door een huis te lopen, zullen klanten eerder voor dit bedrijf kiezen. Op dit moment laten de meeste bouwbedrijven en architectenbureaus de kansen van virtual reality nog onbenut, maar het zal niet lang duren voordat VR de standaard wordt.

VR-Innovations is druk bezig om de bouwsector wakker te schudden met hun technologische oplossing. Bouwbedrijven, architecten en consumenten kunnen binnenkort met een virtual reality bril op door een gebouw lopen, alleen het besef moet nog komen dat dit een mogelijkheid is.

Vanuit Launchlab geven we deze Zwolse startup graag extra support. Bijvoorbeeld tijdens de Meetup van vorige week, waar ze een demonstratie gaven aan members van de community. Later dit jaar zullen we een vervolg geven aan het thema “Virtual Reality” dus meld je aan voor onze Updates als je hiervan op de hoogte wilt blijven!

By | 2017-04-19T22:55:38+00:00 april 19th, 2017|

About the Author:

Als redacteur bij Launchlab ben ik medeverantwoordelijk voor de online communicatie binnen en buiten de community. Ik studeer Communicatie en richt me op online communicatie en online content. Na een bezoek aan Launchlab ben ik erg enthousiast geworden over de startup scene en de technologie die onze samenleving veranderen. In mijn vrije tijd verzamel ik lp´s, maak ik muziek en heb ik een kleine obsessie voor alles wat met fotografie en film te maken heeft.

Leave A Comment